Om mig

Frida Sjösten
porträtt

Jag har målat sedan barnsben. Mina första akvarellfärger köpte jag på Öland när jag var 8 år gammal. Det var på fågelskådarsemestrarna på Öland som jag fann ro att måla. I början målade jag därför mycket fåglar vilket senare utökades det till även andra naturmotiv.

Stenar var något som jag fastande för på en akvarell kurs för Ingemar Tinnert på Öland. Totalt har det blivit fyra kurser på Öland för honom och varje kurs har givit mig nya verktyg för att utveckla mitt målande. En del av lärandet har varit teknik, men mycket har handlat om att våga. Våga lägga skuggor, våga använda mycket vatten, våga låta det vara ojämnt.

När jag började måla, använde jag väldigt lite vatten, la inga skuggor och slätade till allt. Nu när jag låter färgen och vattnet måla självt blir det mer liv i bilden även om det inte blir några exakta avbildningar. Ibland är det svårt att låta bli, eftersom jag som biolog gärna vill att saker ska se ut som de gör. Men det är inte min stil, jag tycker bäst om när vattnet och färgen får rinna.